Ynnän sosiaalipoliittinen vastaava, tuttavallisemmin sopo, on taho jonka puoleen voit milloin vain kääntyä kun kaipaat tietoa tai apua asumiseen, terveyteen, jaksamiseen, toimeentuloon, tasa-arvoon tai arjen pyörittämiseen liittyvissä asioissa tai jos olet havainnut tai kokenut kiusaamista tai häirintää kampuksella. Kaikki sopon kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia, sopo ei ota yhteyttä keneenkään tai tee toimenpiteitä asiaasi liittyen jos et niin toivo. Sen sijaan mietimme ratkaisuja tilanteeseen, etsimme tietoa ja tahoja joista voi löytyä apua tilanteeseen tai halutessasi sopo voi viedä asiaa eteenpäin Ynnän, laitoksen tai yliopiston suuntaan tilanteesta riippuen. Minkään tilanteen kanssa ei tarvitse jäädä yksin!

 

Lisätietoa opiskelijan hyvinvoinnin edistämisestä erityisesti löytyy netistä valtavasti. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön sivuilla on terveydenhuollon ammattilaisten vinkkejä arjen hallintaan. Jyväskylän yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen osana Student Life -konseptia Opiskelijan kompassin, hyvinvoinnin edistämisen verkko-ohjelman. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta – JYY on kasannut sivuilleen valtavasti tietoa juurikin jyväskyläläisiä opiskelijoita varten. Nyyti ry, opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä yhdistys on myös kasannut sivuilleen paljon hyödyllistä tietoa, lisäksi he järjestävät mahdollisuuksia keskustella asioista anonyymisti internetin välityksellä!

 

Mikäli kaipaat järjestön ulkopuolista henkilöä johon ottaa yhteyttä kiusaamiseen tai häirintään liittyvissä asioissa, ovat JYYn häirintäyhdyshenkilöt käytössäsi. Lisätietoa ja ohjeet yhteydenottoon löydät täältä.

 

Ajankohtaista Ynnäläiselle

 

Kesäajan toimeentulo

Opiskelija on oikeutettu asumistukeen kesälläkin, kunhan ei tienaa liikaa! Tarkista tilanteesi näiden ohjeiden avulla niin minimoit mahdollisuutesi ikäviin takasinperintöihin.

Eikö kesätöitä löytynyt tai ehkä kesäkuumalla töiden parissa hikoilu ei vaan napannut tänä kesänä? Kesällä voi onneksi myös opiskella! Opintotuki kesäajalle kannattaa hakea hyvissä ajoin jotta se tulisi ajallaan. Ota huomioon että opintotuen nostaminen kesällä kuluttaa tukikuukausiasi. Lisätietoa Kelan sivuilla.

Jos et ole hakemisesta huolimatta saanut kesätöitä eikä sinulla joko ole oikeutta opintotukeen tällä hetkellä tai yliopisto ei tarjoa kesän ajalle opintoja jotka edistäisivät valmistumistasi voit tietyin ehdoin saada kesän ajalta myös perustoimeentulotukea. Tämä ei ole ensisijainen opiskelijoille tarkoitettu tukimuoto ja kelankin työntekijät ovat vain ihmisiä. Jos tukipäätöksesi tulee takaisin kielteisenä tai saat pienemmän summan kuin odotit voi olla että olet aivan oikeassa kelan päätöksestä huolimatta. Tällaisessa tilanteessa suosittelen olemaan yhteydessä oman alueesi sosiaaliohjaajaan, joka osaa neuvoa seuraavan askeleen suhteen.

Jos olet edelleen hukassa tilanteen suhteen, ota yhteyttä sopoon sopo-vastaava@ynna.fi

 

Mattilanniemen sisäilma

Oletko huomannut ongelmia Mattilanniemen rakennusten sisäilmassa? Niin on moni muukin. Jotta asiaan voidaan yliopiston tilapalveluiden suunnasta puuttua tarvitaan ongelmista riittävää näyttöä. Tällä hetkellä ilmoituksia huonosta sisäilmasta on tullut vähän, vaikka moni ongelmasta puhuukin.

Tee palvelus itsellesi ja muille ja ilmoita havainnoistasi sisäilman suhteen! Voit ilmoittaa oireistasi ja havainnoistasi sähköpostitse osoitteeseen sisailma-asiat@jyu.fi. Ohjeita ja lisätietoa aiheesta löydät täältä.