Toukokuun sopokahveilla käsiteltiin eri vaihtoehtoja kesäajan toimeentulon suhteen, tässä vielä tietoa aiheesta jos missasit kahvit tai jotain jäi epäselväksi. Jos et ole saanut töitä kesän ajaksi, sinulla on seuraavia vaihtoehtoja.

Voit hakea kesän ajaksi opintotukea. Opintopisteitä tulee olla 5op jokaista tukikuukautta kohden, mukaanlukien kesäajalla nostetut tukikuukaudet. Kesäopintotukea kannattaa hakea juuri nyt, jotta et joudu odottelemaan tukipäätöstä kesäkuun puolella pitkään. Voit hakea tukea kaikille kesäkuukausille tai vain osalle. Ota huomioon että kesätuki kuluttaa opintotukikuukausiasi ja vaikuttaa vuositulorajaan!

Jos et ole nostanut kaikkea opintolainaa, voit nostaa opintolainan 31.7. saakka. Sekä syksyn 2018 että tämän kevään lainan viimeinen nostopäivä on heinäkuun lopussa. Seuraavan vuoden opintolainan voi nostaa 1.8. alkaen.

Jos olet hakenut töitä, et voi opiskella kesän aikana opintoja jotka edistävät valmistumistasi, olet nostanut opintolainan ja sinulla ei ole säästöjä joilla voisit elää kesän aikana, voit saada kesäkuukausille toimeentulotukea. Kela vaatii opiskelijat nostamaan opintolainan, koska opintoetuus on ensisijainen toimeentulon takaava tuki.

Asumistuen maksaminen jatkuu normaalisti myös kesäkuukausina riippumatta muista tuloistasi. Jos sinulla ei ole asumismenoja kesän aikana, muista lakkauttaa asumistukesi. Jos vuoden keskiarvotulosi nousee yli 400e/kk kesätöiden myötä, hae asumistuen tarkastusta välttääksesi takaisinperinnän!

Kesäopintotuen hakeminen

Asumistuen tarkastaminen

Lisätietoa opintotukiasioista löydät https://www.kela.fi/opiskelijat