Parahin tervehdys Sinulle, Ynnän kohtalaisen upouusille nettisivuille syystä tai toisesta päätynyt fuksi tai muu henkilö! Tai botti, sekin mahdollisuus on otettava huomioon.

Kolme vuotta takaperin luin todennäköisesti edeltäjäni edeltäjän kirjoittamaa vastaavanlaista tervehdystekstiä vailla kuvitelmaa siitä, mitä tulevat vuodet eteeni toisivat. Kuumottelin sitä, pärjäänkö alallani kaikkien niiden supernerofyysikkojen keskellä, luovutanko ensimmäisten demojen jälkeen palaten maitojunalla kotiin, löydänkö kaltaistani ihmisiä ja jos löydän, mitä ihmettä niille pitää sanoa, jotta niistä saisi kavereita. Kyllä, ei, kyllä, aluksi järjen rajoissa melkein mitä tahansa ja myöhemmin kutakuinkin kaikkea, mitä sylki suuhun tuo.

Ensimmäisten päivien aikana päätin, että lähden mukaan tekemään asioita ja tapaamaan ihmisiä, vaikka ajatus tuntuisikin jännittävältä. Opettajakoulutuksen soveltuvuuskokeessa haastattelijat sanoivat minussa olevan poliitikon vikaa, ja varmaankin sillä kiusallista hiljaisuutta seuraavan päämäärättömän puhelemisen taidolla sain tutustutettua itseni ihmisiin, joista ajan saatossa tuli kavereitani. ”No hitto miksei” -ajattelu johdatteli minut puolivahingossa Ynnän rahastonhoitajaksi ja kahden vuoden jälkeen hakkaamaan kirjapidon sijasta nuijaa puheenjohtajan penkille. Moni asia aina opiskelutovereista lähtien on muuttunut (rakkaat terveiset loikkareille), eikä fuksiminä todellakaan olisi arvannut nykyistä pistettäni.

Ynnän tehtävä on muun muassa tarjota jäsenilleen mahdollisuus harjoittaa vuorovaikutuksen sosiaalista versiota erinäisissä tapahtumissa. Siksi pyrimme järjestämään kekkereitä, kinkereitä ja muita harrasteita mahdollisimman moneen makuun jäseniä kuunnellen. Toinen tärkeä tehtävämme on pitää huolta jäsenten oikeuksien toteutumisesta, eli ettei esimerkiksi iso paha laitos ala polkea teitä kiihdytinlabran lattialistojen rakoon tai luennoitsijat rupea panttaamaan tenttejä tarkastamatta kuukausien ajan ihan vain huvin ja urheilun vuoksi. Ainejärjestö on siis opiskelijasta kaikin puolin huolta pitävä, vertaisista muodostuva yksikkö.

Moni teistä onkin jo liittynyt Ynnän jäseneksi, mutta jos et ole, voit hoitaa sen vaivattomasti toimistossamme. Jäsenenä saat oikeuden osallistua tapahtumiin ja käyttää ynnänsinisiä haalareita, tietoa sähköpostilistamme kautta tapahtumista YNNÄ muista infoamisen arvoisista asioista ja myös mittavan määrän erilaisia jäsenetuja, jotka pitävät sen kuuluisan Matin hieman kauempana kukkarostasi. Jäsenyys maksaa itsensä monin verroin takaisin!

Neljännen vuoden opiskelijana toivon olevani jo opiskelu-urani ehtoon puolella. Te fuksit sen sijaan kuljette vielä aamuisen horisontin ensimmäisenä ylittävien fotonien iskeytyessä vasten kasvojanne, toivottavasti mahtavat vuodet edessänne. Haluan kannustaa jokaista tekemään villejäkin valintoja, poistumaan mukavuusalueelta huomatakseen sen olevan mukavaa, kokeilemaan rohkeasti asioita ja ottamaan valmistumista edeltävistä vuosista, kuukausista ja päivistä irti kaiken sen, mitä saattaisitte haluta. Opiskelette toivottavasti vain kerran, ja nyt teillä on käsillänne se hetki, kun olette akateemisen vapauden ja Kelan antamien raamien rajoissa vapaita menemään, olemaan ja elämään. Muistakaa opiskella ja pyytää apua tarpeen tullessa, mutta muistakaa myös, että opiskelijaelämä on täynnä mielettömiä mahdollisuuksia myös opiskelun ulkopuolisella kentällä. Elämisen ja olemisen mielekkyys on kuitenkin loppujen lopuksi teistä itsestänne kiinni.

Jokaiselle tasapuolisesti tervetuloa olemaan ja oppimaan Jyväsjärven rantamille! Olkoon integraalit aina puolellanne.

Jasmin Kilpeläinen, Ynnän puheenjohtaja 2017