Sitsien säännöt

  1. Sitseille tulee pukeutua teeman mukaisella tavalla.
  2. Sitseiltä ei myöhästytä.
  3. Sitseillä Toastmasterin sana on laki. Toastmasterin vaatiessa huomiota, kaikki hiljenevät kuuntelemaan hänen antamiaan ohjeita, joita juhlijoiden tulee noudattaa tinkimättömästi.
  4. Toastmastereiden vallassa ovat periodien aloitukset ja lopetukset, tauot sekä ruokailu. Sitsiväen on oltava ajoissa takaisin omalla paikallaan tauon päättyessä. Tauoilla Toastmastereille voi myös esittää pyyntöjä laulujen tai illan kulun suhteen.
  5. Vain WC:ssä on sallittua käydä myös periodin aikana, mutta laulun aikana ei ole soveliasta poistua tai palata paikalleen. 
  6. Sitseillä kaikkien tulee käyttäytyä kohteliaasti erityisesti omaa pöytäseuruettaan kohtaan eikä saa häiritä muiden sitsaamista. Esimerkiksi puhelimen käyttö on kielletty taukojen ulkopuolella.
  7. Sitseillä suosionosoituksia ei anneta käsiä yhteen taputtamalla. Suosionosoituksia voi antaa hakkaamalla kämmeniä pöytään kohtuullisella voimakkuudella.
  8. Skoolaus sujuu seuraavaan tapaan: ensin vasemmalle etuviistoon, sitten oikealle etuviistoon ja lopuksi suoraan eteen. Skoolatessa katsotaan silmiin ja laseja ei kilistetä.
  9. Jos sitseillä kajahtaa sinua koskeva haaste, tapana on nousta seisomaan ja esittää laulu.
  10. Sääntöjen rikkomisesta seuraa ankaria rangaistuksia.

Sitseillä käytettyä terminologiaa

  • Mellan sup!” –  Otetaan välihuikka! Hihkaistaan säkeistöjen välissä. Mellan sup:n jälkeen jatketaan joko normaalisti, huutajan toivomalla tavalla (esim. kuiskaten) tai aloitetaan lisäsäkeistö. Mellan sup:n huutaja aloittaa seuraavan säkeistön.
  • Skål!” – Päätetään kappale ja skoolataan sääntöjen mukaisella tavalla.
  • Omstart!” – Aloitetaan kyseinen säkeistö alusta, omstartin huutaja on vastuussa säkeistön aloituksesta.
  • Punishment!!” – Yleisö huutaa: vaaditaan rangaistusta.
  • Hej, det var det bästa, det bästa vi har hört!” – Tämä on parasta mitä olemme hetkeen kuulleet! Kehutaan jotain todella hauskaa juttua sitseillä.
  • Vi vill ha Ynnä på bordet!” – Yleisö huutaa: halutaan Ynnä ”pöydälle” eli haastetaan toinen ainejärjestö esittämään jokin kappale.